ИЗЛЕТИ И ЛЕТОВАЊА

Наша предшколска установа организује излете и летовања за децу. Циљ је одмор и рекреација деце, кратак предах од рутине који је увек добродошао. Излети за децу су веома значајни и они им се унапред радују. На излетима и летовањима деца стичу нова знања и добијају нове информације заједно са својим другарима. Такође, излети и летовања доприносе усвајању нових вештина, унапређују здравље деце, подстичу физички развој, развој комуникације и живота у заједници, деца постају самосталнија, зрелија и јача се њихово самопоуздање. Деца дане проводе у другачијем окружењу где лако усвајају нове информације и сусрећу се са људима различитих занимања. Излети и летовања код малишана пробуђују жељу да се опробају у нечем новом, испитају и покажу своје умеће и таленат. Излети су добри за децу јер могу да осете, виде, додирну и искусе свет који их окружује. Поред прилике да уче на другачији начин, малишани стичу важне социјалне вештине и усвајају правила лепог понашања. Учење како да се понашају у музеју или позоришту, на који начин да постављају питања водичу или да деле простор у аутобусу са другарима представљају битне користи излета и летовања.

ЛОКАЛНА ЗАЈЕДНИЦА КАО МЕСТО ЗА УЧЕЊЕ

Темељ личности сваке јединке поставља се у раном детињству, а како ће се дете развијати у будућности у многоме зависи од образовања у најранијем узрасту. У раном периоду, пре него што крену у школу, деца имају велику жељу да упознају свет око себе. Да би васпитање и образовање деце прерасло у друштвено васпитање неопходно је да се предшколска установа повеже са друштвеном средином. Предшколска установа треба да развија партнерске односе са локалном заједницом изграђивањем заједничких интереса и циљева. Учење деце одвија се на најразличитијим местима у локалној заједници. Реализација програма уз подршку локалне заједнице и коришћење њених ресурса пружају квалитетније услове за дечији развој и учење. Значај сарадње предшколске установе и заједнице огледа се у све већој потреби да се деца припремају за сналажење у животним ситуацијама. Повезивање са различитим институцијама пружа могућност за проширивање и богаћење искуства деце у непосредном сусрету са стварношћу и светом у којем живе. Заједничким планирањем са различитим институцијама у локалној заједници стварају се услови да деца прошире своја знања о начинима организовања и функционисања у друштву. Важно је да се деци од најранијег узраста омогући да развијају социјалне компетенције и личне иницијативе за укључивање у друштвени живот. Наша предшколска установа иницира различите програме не само везане за чување, васпитање и образовање, већ и њихово здравље, рекреацију и културу, као и подршку породице. Сарадњу са локалном заједницом остварујемо посетом биоскопу, позоришту, филхармонији, стоматолошкој ординацији, основној школи, музејима, родитељи нам долазе у посету како би представили своје занимање, а такође смо и ми били њихови гости па смо се упознали са занимањима као што су фризер и спортски тренер. Васпитач преузима одговорност за грађење заједнице кроз односе сигурности, припадања и прихварања кроз консултовање са децом, обезбеђивањем учешћа у заједничким активностима деце и одраслих. Важно је да деци омогућимо да кроз бројне контакте јачају социјалне компетенције, личну иницијативу и разумевање света у коме живе.

ВЕСЕЛИ ПРЕСПАВАЊАЦ

У нашем вртићу весели преспавањац представља посебан дан (петак) када малишани са својим васпитачицама праве феноменалну и узбудљиву забаву када падне мрак. Сваки весели преспавањац има нову тему, односно јединствену оригиналну активност која се бира у односу на дечија интересовања. Деца у својим пиџамама плешу и певају и са нестрпљењем очекују тематско вече.
Преспавати у вртићу је за дете одличан испит из самосталности и сазревања. За њих је то ново, јединствено искуство док им је окружење познато и подржавајуће. Један од циљева је и да упознамо децу на ноћном спавању што је велики корак у каснијем одвајању од родитеља, нарочито када је реч о летовању или зимовању.